Schimmel op muren

Niet alleen is schimmel op de muur ongezond, het zit er bovendien ook nog eens erg onsmakelijk uit. Schimmel op de muren is iets wat elk mens het liefst wil vermijden. Het is namelijk zeer lastig om te verwijderen en bovendien ook nog eens erg hardnekkig. Veel mensen schamen zich ook voor de schimmel op de muur. Als mensen bij je langs komen zouden ze bijvoorbeeld kunnen denken dat je niet netjes bent, of niet proper en niet alles op een juiste wijze schoonmaakt. Maar dat is vaak nooit een reden waardoor er schimmel op een muur of plafond ontstaat. Er zijn namelijk andere redenen waarom schimmel op de muren ontstaat. Welke redenen dat zijn, en hoe dit is op te lossen, wordt behandeld in dit artikel.

Hoe ontstaat schimmel op muren?

Er kunnen verschillende redenen zijn die ervoor zorgen dat schimmel in je huis ontstaat. Een van de grootste oorzaken in het huis zijn vochtproblemen. Het is dan ook welbekend dat schimmel doorgaans ontstaat op locaties waar het vaak vochtig is. Denk daarbij aan een douche of bijvoorbeeld in de keuken. Als je schimmel hebt, of wel eens bij anderen komt, constateer je hoogstwaarschijnlijk dat de schimmel vaak op die locaties aanwezig is. Een andere locatie waar schimmel echter kan worden waargenomen is in de slaapkamer of bijvoorbeeld in de waskamer. Hoewel je aanvankelijk wellicht denkt dat dit niet in een slaapkamer kan plaatsvinden, is dit echter wel degelijk het geval. Dit verschijnsel zie je vooral als je met zijn tweeën in een relatief kleine kamer slaapt. Je lichaam stoot dan veel vocht af en dit heeft dan weer als gevolg dat er schimmel ontstaat op een slecht geventileerde kamer. Andere problemen die schimmel kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld een tekort aan zonlicht. Dit zie je dus vaak bij locaties die geen (of weinig) ramen hebben. Ook het opstijgen van vocht en lekken en andere gebreken in het huis kunnen erin resulteren dat er verschillende vochtproblemen ontstaan.

schimmel op muur verwijderen

Vochtprobleem aanpakken

Voordat je de schimmel gaat verwijderen is het van belang om allereerst het vochtprobleem aan te pakken. Indien het vochtprobleem niet op een juiste wijze wordt aangepakt, zal dit ervoor zorgen dat er binnen de kortste keren weer nieuwe schimmel ontstaat. Dat is natuurlijk een scenario dat elk mens het liefst wil voorkomen. Alleen de schimmel verwijderen is niet genoeg. Je doet er dan vervolgens niks aan, dan wordt het probleem dus ook niet opgelost. Dan ontstaat er binnen de kortste keren weer schimmel. Dat wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Een goede ventilatie kan ervoor zorgen dat het vochtprobleem wordt aangepakt. Daarnaast is het belangrijk om de ramen open te houden in bijvoorbeeld de badkamer. Er zijn verschillende soorten vochtproblemen. Zo heb je bijvoorbeeld optrekkend vocht, dit komt vaak door verkeerde fundering van een huis. Een vochtprobleem dat leidt tot schimmel, wordt doorgaans condensatievocht genoemd. Dit is het gevolg van vocht dat niet snel genoeg opdroogt. Dat niet snel genoeg opdrogen resulteert erin dat er schimmel ontstaat. Niet alleen een goede ventilatie is belangrijk, maar het is ook belangrijk om je woning over het algemeen op een degelijke te ontluchten. Dit kun je bijvoorbeeld eens per maand, of eens per week doen. Dan zet je alle ramen open en wat nog niet meer en laat je je hele huis goed doorluchten. Dit simpele trucje zorgt er al voor dat er een goede doorstroom van de ventilatie is. Ook kun je ventilators of roosters aanschaffen. Deze zorgen er vaak ook voor dat er een betere doorloop van de ventilatie is.

Schimmel verwijderen

Zodra het vochtprobleem eenmaal is opgelost, is er al veel gedaan. Het oplossen van het vochtprobleem zorgt er namelijk voor dat er geen nieuwe schimmel meer ontstaat. Het volgende wat je dan te doen staat is de huidige schimmel verwijderen. Er zijn verschillende methodes om een schimmelprobleem aan te pakken. Wanneer je schimmel op een kamer constateert, is het allereerst van belang om dit probleem aan te pakken. Dus het eerste wat je moet doen is deze schimmel verwijderen. Omdat schimmel ook schadelijk voor de gezondheid kan zijn, is het van belang om een mondkapje te gebruiken wanneer je deze schimmel gaat verwijderen. Met zeer hardnekkige en ernstige schimmel is het ook van belang om beschermende kledij te dragen. En mocht het echt te moeilijk zijn, dan is er altijd de mogelijkheid om een professional in te schakelen die dit probleem geheel voor je kan oplossen. Het is belangrijk om te kijken of echt alle schimmelplekken in het huis verwijderd zijn. Dit kun je doen door alle meubels en dergelijke van de kant te halen. Schimmel bevindt zich namelijk ook regelmatig op locaties die niet per direct waarneembaar zijn voor het oog. Ook kun je hulp van een professional inschakelen als je het zeker wilt weten.

Vraag uw offerte aan

Laat vocht je huis niet langer aantasten.
Contacteer ons vandaag nog voor een oplossing van uw vochtproblemen.
Vraag hier je gratis offerte aan.