Oorzaken van opstijgend vocht

Oorzaken van opstijgend vocht

De vochthuishouding van de woning is een van de belangrijkste factoren bij het creëeren van een aangename leefomgeving. Het spreekt dan ook voor zich dat er heel wat aandacht aan wordt besteed! Vochtproblemen bedreigen die leefbaarheid echter enorm, en een professionele aanpak is in de meeste gevallen een must.

Opstijgend vocht mag dan misschien wel niet zo'n erg probleem lijken te zijn, het kan wel degelijk de gezondheid en duurzaamheid van de woning aantasten. Wat zijn nu enkele van de belangrijkste oorzaken van opstijgend vocht, en wat kan eraan gedaan worden? Twee vragen die je zeker beantwoord wil hebben als je het beste uit je woning wil halen!

De oorzaken van opstijgend vocht

Opstijgend vocht is precies wat het zegt: vocht dat uit de ondergrond opstijgt, en de leefbaarheid en gezondheid van de woning als geheel negatief beïnvloedt. Het is dan ook zaak op zoek te gaan naar waar die problemen precies vandaan komen. Een overzicht op enkele mogelijke oorzaken:

1. De ondergrond is vochtig

Een van de meest voorkomende oorzaken van opstijgend vocht is dat de ondergrond waarop de woning gebouwd staat met vochtigheid kampt. Vaak is de natuurlijke aanwezigheid van water onder de fundering een risicofactor, één die een professionele aanpak vereist. Door een waterbestendige laag tussen de ondergrond en de fundering aan te leggen, kunnen dergelijke problemen opgelost worden!

2. De waterleiding is kapot

Een andere mogelijke oorzaak is dat één of meerdere waterleidingen beschadigd of kapot zijn. Liggen die leidingen onder de vloer in de kelder of ergens anders in het huis, dan kan die ruimte te maken krijgen met opstijgend vocht. In dat geval is het natuurlijk eerst en vooral belangrijk dat de leiding hersteld wordt, zodat je problemen in de toekomst kan vermijden.

3. De kelder kampt met vochtigheid

Vervolgens is het ook mogelijk dat de kelder met een vochtprobleem zit. Dit is vooral het geval als deze ruimte niet goed geÏsoleerd is, waardoor ondergronds vocht opstijgt en zich er vestigt. Dankzij kelderdichting is het echter eenvoudig om de ruimte beter te isoleren, zodat de rest van de woning goed is beschermd tegen het gevaar!

4. Een slechte ventilatie

Als laatste kan het zijn dat de oorzaak van opstijgend vocht te wijten is aan een ondermaatse ventilatie van de woning. Ruimtes die niet goed verlucht zijn krijgen vaker te maken met condens. Ook is het risico op schimmels en andere problemen hierdoor veel groter, waardoor de ruimte muf en ongezond gaat aanvoelen - en dat ook is. De beste manier om dergelijke problemen te voorkomen is door de verluchting van alle ruimtes te verbeteren, zodat de lucht er droog en fris blijft!

Opstijgend vocht - geen uitdaging voor een professional

De hulp van een specialist is essentieel bij het oplossen van problemen met de vochthuishouding in de woning. Bij opstijgend vocht is een gespecialiseerde hand vereist, zodat bestaande problemen opgelost kunnen worden en problemen in de toekomst vermeden. En dat draagt zeker en vast bij aan het comfort en de gezondheid van de woning!

Vraag uw offerte aan

Laat vocht je huis niet langer aantasten.
Contacteer ons vandaag nog voor een oplossing van uw vochtproblemen.
Vraag hier je gratis offerte aan.