Schimmel verwijderen

Sporen van schimmels komen overal in de natuur voor. Door sporen te verspreiden kunnen schimmels zich voortplanten. Helaas dringen deze sporen ook ons huis binnen, en kunnen hier flink wat overlast veroorzaken. Op deze pagina geven we een aantal tips om schimmel in huis te verwijderen.

Ventilatie

De beste manier om schimmelvorming te voorkomen is de ruimte ventileren. Bijvoorbeeld na een douche het badkamerraam openen, of door ventilatieroosters te installeren in de kelder kan schimmelvorming vaak al voorkomen worden. Een raam openzetten klinkt goed, maar in de winter kan er daardoor kostbare warmte verloren gaan. Dan kan mechanische ventilatie de oplossing bieden. Er zijn systemen met warmterecuperatie waarmee het energieverlies zoveel mogelijk beperkt wordt. Informeer bij Aqua Block naar de mogelijkheden en kosten voor mechanische ventilatie.

Doorslaand vocht

Wanneer de schimmel een gevolg is van doorslaand vocht, zal dit bij de oorsprong aangepakt moeten worden. Dat betekent normaal gesproken de gevel herstellen. Vervolgens kan de gevel geïmpregneerd worden met een middel dat waterafstotend is. Zo kan vocht niet langer door de gevel de woning binnendringen, met als gevolg minder kans op schimmelvorming. Het is ook mogelijk om de buitengevel te isoleren of te renoveren met sierpleister. Door de gevel te onderzoeken kan de juiste methode bepaald worden. Neem contact op met de specialisten van Aqua Block voor meer informatie.

Opstijgend vocht

Bij schimmel door opstijgend vocht wordt meestal de gevel geïnjecteerd met een speciale vloeistof die een chemische reactie veroorzaakt met de stenen. Dat voorkomt het opstijgen van vocht. Hiervoor worden er een aantal gaten in de gevel geboord, onderaan de gevel. Onderkapping is een andere methode waarbij een waterkerende laag tussen de gevel en de fundering geplaatst wordt. Dit is wel een behoorlijke ingrijpende methode, want de woning komt daarbij los op de fundering te staan. Onderkapping is dan ook de laatste optie wanneer andere methodes niet mogelijk blijken te zijn. Bij Aqua Block kunnen we hier meer over vertellen.

Is schimmel schadelijk voor de gezondheid?

Hoewel schimmels volledig natuurlijk zijn, is het niet de bedoeling dat ze in huis voorkomen. De sporen verspreiden zich door de lucht, wat naast een muffe lucht ook problemen kan veroorzaken aan de luchtwegen of allergische reacties kan veroorzaken. Daarnaast zien schimmelplekken er vies uit op de wanden. Het is ook een teken dat de ruimte te vochtig is en/of te weinig geventileerd wordt. Dat betekent een groter risico op diverse insecten. Lichamelijk gezien kan vocht reumatische klachten verergeren, het is daarmee niet gezond om in een vochtige omgeving te leven.

Wat kun je zelf doen aan schimmel in huis bestrijden?

Oppervlakkige schimmel kun je zelf verwijderen, maar ga niet te hard schrobben omdat je daarmee alleen de sporen losmaakt. Draag ook een mondkapje bij het verwijderen van schimmel. Houd er rekening mee dat schimmel verwijderen niet het onderliggende probleem wegneemt. Ga daarom op zoek naar de herkomst van het probleem en neem de nodige maatregelen om schimmelvorming in de toekomst te voorkomen. Neem geheel vrijblijvend contact op met Aqua Block voor meer informatie en een prijsindicatie.

Vraag uw offerte aan

Laat vocht je huis niet langer aantasten.
Contacteer ons vandaag nog voor een oplossing van uw vochtproblemen.
Vraag hier je gratis offerte aan.