Vocht na het isoleren van de spouwmuur

Spouwmuurisolatie is één van de meeste gebruikte methodes om een woning te isoleren. Dit is vooral het geval bij oudere woningen, want bij nieuwbouwwoningen worden de spouwmuren standaard al geïsoleerd. Spouwmuren lenen zich ook zeer goed om te laten isoleren omdat er een open ruimte aanwezig is. Hierdoor kun je het leefklimaat in de woning aanzienlijk verbeteren en je stookkosten flink verlagen. Ook als je in een oudere woning woont en je spouwmuren nog niet voorzien zijn van isolatie, kun je door het na-isoleren nog optimaal van de voordelen genieten.

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur zijn twee evenwijdig aan elkaar lopende muren die bestaan uit een binnenmuur en een buitenmuur, ook wel binnenblad en buitenblad genoemd. De open ruimte tussen deze twee muren wordt de spouw genoemd. Een spouwmuur werkt op zich al isolerend en voorkomt dan vocht van de buitenmuur naar de binnenmuur kan trekken. Met spouwankers worden beiden muren met elkaar verbonden, tenzij de spouwmuur grenst aan een andere woning omdat de spouwanker dan kan fungeren als geluidsbrug.

vochtproblemen bij spouwmuurisolatie

Spouwmuren waren tot het begin van de 20e eeuw nog helemaal niet gebruikelijk. Enkel luxe grote woningen en villa’s waren met een spouwmuur uitgerust. Pas na de Eerste Wereldoorlog nam het gebruik van spouwmuren in woningen een grote vlucht. En vanaf de jaren 50 en 60 werd het standaard toepast in nieuw te bouwen woningen en gebouwen. Voordien was het dan ook vrij normaal dat huishoudens last hadden van vochtige binnenmuren omdat het vocht rechtstreeks van de buitenmuur naar de binnenmuur liep.

Om woningen minder te laten stoken werden vanaf de jaren 70 steeds meer spouwmuren geïsoleerd. Hoewel een een luchtspouw van ongeveer 50 millimeter ongeveer evenveel isoleert als een laag isolatiemateriaal van 5 millimeter, zijn de eisen betreffende de isolatiewaarde steeds strenger geworden. Gelukkig zijn de technische mogelijkheden van isolatiemateriaal ook beter geworden, zodat het tegenwoordig niet meer nodig is om een hele dikke isolatielaag in de spouw aan te brengen. <:p>

Hoe wordt spouwmuurisolatie aangebracht?

Er is verschil tussen het isoleren van spouwmuren tijdens de bouw van een woning of het achteraf isoleren van een spouwmuur. Tijdens de bouw kan omdat er nog geen geen binnenblad of buitenblad staat gemakkelijk isolatie aangebracht worden. Dit isolatiemateriaal bestaat meestal uit glaswol of steenwol, maar ook isolatieplaten, bestaande uit verschillende soorten materialen kunnen als isolatie worden aangebracht. Ook is er momenteel een trend om spouwmuren zo ecologisch mogelijk te isoleren met bijvoorbeeld behandeld schapenwol of hennepwol.

Het spreek voor zich, dat een woning waarbij de spouwmuren niet zijn geisoleerd, niet met bovenstaande isolatiematerialen geïsoleerd kan worden. Immers, isolatieplaten of isolatiedekens kunnen niet aangebracht worden zonder de binnenmuur eruit te breken. Toch zijn er isolatiematerialen die heel geschikt zijn voor na-isolatie van de spouwmuren. Dit kan bijvoorbeeld met Purschuim dat in vloeibare vorm in de spouw wordt gespoten. Toch is het gebruik van EPM parels aan een opmars bezig. Deze EPM parels kunnen ook gemakkelijk door middel van gaten in de muren, de spouw worden ingeblazen. Het voordeel van EPM parels is dat het de lucht insluit, waardoor je geen last hebt van luchtstromen in de spouw en het daardoor uitstekend isoleert. Ten opzichte van Purschuim is het ook nog eens milieuvriendelijker omdat er geen schadelijke stoffen vrijkomen bij het aanbrengen.
Meer info over de verschillende soorten spouwmuurisolatie vind je hier.

Vocht voorkomen met een ventilatiesysteem

ventilatie bij vochtproblemen

Als de spouwmuurisolatie voltooid is heb je een goede bescherming tegen de kou en zal het je energieverbruik doen laten dalen. Toch kunnen mensen nadien last krijgen van vochtproblemen. De oorzaak is in de meeste gevallen condensatie. De reden hiervoor is dat woonvocht, zoals koken en douchen, door de isolatie niet meer goed naar buiten kan worden afgevoerd. Dit woonvocht is zeer gebruikelijk moet naar buiten geleid worden om condensatie te voorkomen. Het is daarom wel van belang om de woning te voorzien van een goed ventilatiesysteem. Ook door gebruik te maken vocht regulerende isolatie zoals EPS-parels kanj e dit eenvoudig voorkomen.

Een ventilatiesysteem kan bestaan uit natuurlijke ventilatie of uit mechanische ventilatie. Bij natuurlijke ventilatie wordt er vooral gebruik gemaakt van luchtroosters die het woonvocht kunnen afvoeren en verse lucht van buiten naar binnen kunnen brengen. Een mechanisch ventilatiesysteem bestaat veelal uit ventilators waarbij je het zo luxe kunt maken als je wilt. Bij luxe mechanische ventilatiesystemen kun je het vochtgehalte zelf meten en je ventilatiesysteem daarop afstemmen.

Spouwmuurisolatie? Doen!

Hoewel spouwmuurisolatie wel eens de schuld krijgt van vochtproblemen achteraf, is dit nooit de oorzaak. Voordat de isolatie werd aangebracht kon het woonvocht waarschijnlijk wel op een juiste wijze de woning verlaten en houdt de isolatielaag dit nu tegen. Dit ligt niet aan de spouwmuurisolatie zelf, maar aan het feit dat je dan geen goede ventilatie in je woning hebt. Ook kunnen er ernstigere vochtproblemen na de spouwmuurisolatie boven water komen, zoals optrekkend vocht. Ook in dit geval is spouwmuurisolatie niet de oorzaak en zul je dus de bron van je vochtprobleem moeten oplossen. Spouwmuurisolatie daarentegen is altijd aan te raden! Je verbeterd er je leefklimaat enorm mee en je bespaard veel aan energiekosten.

Vraag uw offerte aan

Laat vocht je huis niet langer aantasten.
Contacteer ons vandaag nog voor een oplossing van uw vochtproblemen.
Vraag hier je gratis offerte aan.