Vochtige gevels en natte muren

vochtige gevels en natte muren

Wanneer u last heeft van een natte muur of een vochtige gevel, kan dit verschillende oorzaken hebben. Vocht in huis ontstaat meestal door condensvorming. De reden daarvan kan zijn dat het huis niet goed kan ventileren of luchten. Wanneer een muur nat is, heeft dit meestal als oorzaak: de regen. Vochtdoorslag in poreuze muren kan echt een probleem worden wanneer er niets aan wordt gedaan. Vochtige gevels en natte muren is momenteel aan de orde van de dag. De regenval van de laatste maanden zorgt ervoor dat veel mensen last hebben van een natte muur of een vochtige gevel.

Problemen die voor complicaties zorgen

vochtige gevels en natte muren

Het is niet enkel de regen die woningen insijpelt, maar er zijn nog veel meer mogelijke problemen van buitenaf die voor complicaties kunnen zorgen. Een aantal vervelende oorzaken van natte muren kunnen zijn:

  • doorslaand vocht
  • doorsijpelende regen
  • schade van regendoorslag

Doorslaand vocht

vochtige gevels en natte muren

Doorslaand vocht is onder andere te herkennen aan een klamme binnenmuur. De muur is nog niet echt nat, maar begint zo langzamerhand wel steeds meer condensvorming te vertonen. Ook kan eventueel aanwezig behang gaan loslaten en ontstaan er lelijke vochtplekken op de binnenmuur. Door veel slagregens of lange periodes met regen kan dit ontstaan. Tijd om in te grijpen is in dat geval noodzakelijk. Het is dan ook verstandig om specialisten op het gebied van vochtige gevels en natte muren te benaderen. Wij hebben door onze jarenlange ervaring veel kijk op de zaak. Soms wordt er gekozen om een waterdichte laag aan te brengen op de muren die doorslaan. Verkiezeling van de bouwmaterialen is ook altijd een optie die overwogen moet worden. Door verkiezeling ontstaat er een soort van vochtscherm, hetgeen de woning in de toekomst droog zal houden.

Doorsijpelende regen

Dit probleem doet zich steeds vaker voor en vooral in is dit de laatste tijd een plaag voor de bewoners van deze provincie. De huizen worden steeds natter en de gevels worden niet meer droog, omdat het steeds weer regen te verwerken krijgt. Het vocht van de slagregens komt door de wind tussen de kieren en de naden en ze zorgen er zo voor dat de muur of de gevel kletsnat wordt. Ook wanneer er sprake is van stuifsneeuw kan dit de muren nat maken.

Schade van regendoorslag

U ontdekt de schade aan de muur of de gevel pas wanneer het buiten alweer droog is. Na verloop van tijd ontstaan er plantjes water op bijvoorbeeld de vensterbank. Soms ontstaan er, door de lekkages aan het dak, ringvormige plekken op het plafond die er bruin of grijs uitzien. De lekkage is dan jammer genoeg een feit. Het wordt belangrijk om contact op te nemen met de mensen die verstand hebben van vochtbestrijding. Vochtige gevels en natte muren is momenteel aan de orde van de dag met alle wateroverlast van de afgelopen tijd. Velen hebben al professionele hulp ingeroepen van ons erkend bedrijf dat gespecialiseerd is in deze problemen.

Vochtige gevels en natte muren : isolatiemateriaal

Vroeger werden de huizen gebouwd met een éénsteensmuur. Daarom is het vaak zo dat de oudere huizen last hebben van natte gevels. Zeker wanneer de wind op het huis slaat. Tijdens regenbuien veroorzaakt dit vochtproblemen binnenshuis. Sinds 1960 is het verplicht, om de huizen die na deze tijd gebouwd werden, te voorzien van spouwmuren. Door het isolatiemateriaal worden de problemen met een natte muur opgelost. Toch zijn er woningen die na 1960 gebouwd werden, nog regelmatig slachtoffer van natte gevels en muren. Dit heeft veelal te maken met de manier hoe de isolatie is aangebracht. Wanneer deze tegen de binnen- en buitenmuur aandrukt, ontstaat er een vochtbrug die ervoor zorgt dat de binnenmuur na verloop van tijd nat wordt.

Herken het doorslaande vocht

Doorslaand vocht is te herkennen aan:

  • klamme binnenmuren
  • behang laat los van de vochtige muur
  • opgedroogde vochtvlekken op de muur
  • aantasting pleisterlaag
  • water in de kruipruimte na hevige slagregen
  • zwammen

Wanneer deze kwesties worden herkend, is de vochtbestrijder de eerste, aangewezen persoon om poolshoogte te komen nemen. Aan de hand van zijn conclusie wordt er een plan gemaakt, hetgeen de moeilijkheden moet gaan oplossen.

Bouwvocht

Weer een heel ander probleem dat zich kan voordoen is het vaststellen van bouwvocht. Bouwmaterialen moeten meestal vermengd worden met water om tot goede resultaten te komen. Alles moet goed worden uitgehard en het vocht dat is ontstaan moet zijn weg naar buiten vinden. Wanneer er onvoldoende wordt geventileerd, kan er een probleem ontstaan waardoor u natte muren gaat krijgen. Schimmels kunnen ontstaan en de woning gaat muf ruiken. Betonstorten en stucwerk is de meest voorkomende oorzaak van bouwvocht. Vochtige muren zullen op een vakkundige manier moeten worden aangepakt om ze weer droog te krijgen.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht wordt meestal waargenomen in de wat oudere huizen. Er is in deze huizen geen waterkering op grondniveau. Doordat deze waterkering er niet is, gaan de muren het vocht absorberen en gaat u vochtplekken zien op het pleisterwerk. De poreusheid en de dikte van de muur is van invloed op het probleem. Wanneer er een waterkering is aangebracht onder de woning, kan een muur wel zo'n 300 liter per kubieke meter metselwerk opnemen. Door een goede aanpak kan het vochtprobleem ook in dit geval opgelost worden.

Behandeling optrekkend vocht

Wanneer het kwaad is geschied en u heeft last van vochtige gevels en natte muren , kunnen de professionele vochtbestrijders heel veel voor u betekenen. De meest gebruikte methode om deze kwestie aan te pakken, is het injecteren met een vochtwerend product. Het lijkt simpel, maar het vergt wel een hele precieze aanpak. Een tweede mogelijkheid is het onderkappen van de muren die nat zijn. Er wordt een soort van kunststof waterkering onder de muren in de kruipruimtes aangebracht. Door deze methode bent u in korte tijd van alle moeilijkheden af.

Lekkende leidingen

Wat ook nog wel is voorkomt, zijn lekkende waterleidingen of de afvoerleiding van de rioolbuis. Scheuren in de leidingen zorgen voor het doorsijpelen van water, hetgeen vaak na lange tijd pas opgemerkt wordt. Door een professional in te huren, kunnen deze complicaties verholpen worden. Wilt u meer informatie over vochtproblemen in en om de woning, neem dan zeker contact met ons op in verband met uw vochtige gevels en natte muren .

Vraag uw offerte aan

Laat vocht je huis niet langer aantasten.
Contacteer ons vandaag nog voor een oplossing van uw vochtproblemen.
Vraag hier je gratis offerte aan.