Drainage

Wanneer er overtollig vocht aanwezig is op een locatie, kan dit met drainage afgevoerd worden. Daarbij zijn er verschillende methodes beschikbaar, per situatie wordt de meest effectieve methode bepaald en gebruikt om het water af te voeren. De drie meest voorkomende soorten soorten drainage vinden plaats in vloeren, wanden en randen. Op deze pagina beschrijven we de voornaamste soorten drainage die van toepassing zijn op de kelder.

Kelderdrainage prijs

Bij het bepalen van de prijs voor kelderdrainage zijn er verschillende factoren van toepassing. Daarbij is de keuze voor een specifieke methode een prijsbepalende factor. Zo is randdrainage eenvoudiger om uit te voeren dan bij wanddrainage het geval is. De kosten voor drainage van een kelder liggen al snel op enkele duizenden euro’s, dit kan oplopen tot meer dan tienduizend euro, afhankelijk van de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Aqua Block is een professioneel drainage bedrijf dat niet alleen de drainage kan uitvoeren, maar ook adviezen geeft om een ruimte droog te houden. Hieronder leggen we in het kort uit hoe kelderdrainage in zijn werk gaat, neem voor maatwerk advies en een prijsindicatie gerust even contact met ons op.

Randen

Randdrainage is een methode die wordt toegepast wanneer het vocht binnendringt bij de naad waar de muren de vloer van de kelder raken. Dit vochtprobleem komt vaak voor bij een combinatie van een bakstenen muur en een betonvloer. Omdat het grondwater niet door het beton kan opstijgen, zal het zich een weg proberen te banen bij de naad door het cement heen.

Bij randdrainage wordt een goot met stenen gemetseld die beschikt over een cementlaag die waterdicht is. Het water dat omhoog komt via de naad zal in de goot terecht komen, het water wordt vervolgens afgevoerd naar een verzamelput. Dit water wordt daarna afgevoerd naar het riool of een ander afvoerkanaal. Randdrainage is geschikt bij betonnen vloeren die niet beschadigd zijn, het is niet mogelijk wanneer de vloer poreus is. In dat geval is vloerdrainage een betere methode.

Wanden

In een aantal gevallen kunnen vochtige wanden met bekuiping beschermd worden. Wanneer dit niet mogelijk is, kan wanddrainage de oplossing bieden. Zoals ook bij vloerdrainage (hieronder beschreven) het geval is, worden de kelderwanden voorzien van een membraan met noppen. Er wordt een nieuwe wand voor dit noppenmembraan gemaakt. Het water dat zich een weg baant door de oude wand, zal in het membraan terechtkomen, via kanalen wordt dit water naar het membraan in de grond gevoerd.

Drainage van wanden wordt in combinatie met vloerdrainage uitgevoerd, het vocht moet namelijk door de vloer afgevoerd worden. Zowel de vloer als de wand zal voorzien worden van een nieuwe laag, daarom wordt dit ook wel een box-in-box systeem genoemd. Het resultaat is een kelder die weer als nieuw lijkt te zijn, zonder sporen van vocht op de vloer en muren.

Vloerdrainage

Drainage via de vloer is van toepassing wanneer vocht dat onder druk staat van het grondwater zich een weg door de keldervloer baant. Bij vloerdrainage wordt de kelder bedekt met stroken die voorzien zijn van een noppenmembraan. De structuur van dit membraan zal het water via kanalen naar de verzamelput leiden.

In de put bevindt zich een waterpomp die het grondwater afpompt via een afvoerkanaal. Deze pompen hebben vaak speciale sensoren waarmee ze volautomatisch kunnen functioneren. Een nieuwe betonvloer kan over de noppenfolie heen gelegd worden. Dit is een zeer sterke folie die het grondwater ook onder de nieuwe betonvloer af zal voeren. Dat zorgt ervoor dat de vloer droog blijft.

Dichting

Het is niet per definitie nodig dat drainage of bekuiping moet plaatsvinden. Het is in een aantal gevallen mogelijk dat de vochtoverlast wordt veroorzaakt door scheuren in de kelder, of vanuit afvoerbuizen en andere leidingen. In dat geval kan dichting de oplossing bieden. Wanneer het niet direct duidelijk is wat de oorzaak is van vochtoverlast, zal er eerst een inspectie moeten plaatsvinden. Neem contact op met de specialisten van Aqua Block voor meer informatie.

Ventileren

Het belang van goede ventilatie mag niet onderschat worden. Wanneer er niet voldoende geventileerd wordt zal er condens ontstaan. Met een goed ventilatiesysteem wordt een muffe lucht voorkomen, en kan de kelder naast opslagruimte ook als leefruimte gebruikt worden. Dit kan een mechanische ventilatie zijn. Informeer bij Aqua Block naar de mogelijkheden.

Vraag uw offerte aan

Laat vocht je huis niet langer aantasten.
Contacteer ons vandaag nog voor een oplossing van uw vochtproblemen.
Vraag hier je gratis offerte aan.