Kelder waterdicht maken

Een kelder bevindt zich vaak onder het maaiveld, dat betekent een hogere kans op vochtproblemen. Gelukkig zijn er een aantal effectieve methodes om water te bestrijden én te voorkomen. Aqua Block is een specialist in kelders waterdicht maken, neem voor meer informatie over de verschillende methodes vrijblijvend contact met ons op.

Kelder waterdicht maken: bekuiping

Het concept van bekuiping is een relatief eenvoudige en tevens effectieve methode. De vloer en de wanden worden dichtgesmeerd met een speciale, waterdichte pasta. Voordat er gesmeerd wordt zullen de muren eerst uitvoerig gecontroleerd worden op scheuren en gaten. De ruimte wordt vrijgemaakt van stof, en vervolgens gedicht met een cementspecie die waterdicht is. Grotere gaten worden in meerdere keren opgevuld waarmee krimping van vulmiddelen wordt voorkomen. De muren worden vervolgens bepleisterd met een pasta die ook waterdicht is. Vaak zal er eerst een primer aangebracht moeten worden. Na enkele lagen pasta zal het gewenste resultaat bereikt zijn. Naast het bewerken van de muren, is het ook mogelijk om de vloer te behandelen. Die kan met een coating geëgaliseerd worden en van de gewenste kleur worden voorzien.

Kelder waterdicht maken: drainage

Bij kelderdrainage wordt er een membraan met noppen op de vloer en/of wanden van de kelder aangebracht. Het water zal via kanalen naar een verzamelput afgevoerd worden, van daaruit kan het naar het riool gepompt worden. Hoewel dit geen droge kelder als resultaat oplevert, wordt stilstaand water wel voorkomen met deze methode. Het is van belang om voor goede ventilatie te zorgen, zo kunnen de oppervlakken optimaal drogen. De kelder is met drainage waterdicht te maken, maar niet geheel zonder vocht.

Kelder waterdicht maken: injecteren

Om optrekkend vocht tegen te gaan, kan het injecteren van de vochtige muren een oplossing bieden. Er worden hiervoor gaten in de muur geboord, vervolgens wordt er product in de muur gespoten met een vochtwerende werking. Dit product zal als een barrière werken tegen opstijgend vocht vanuit de bodem met als resultaat droge muren.

Waarom ventilatie zo belangrijk is

Wanneer grondwater door de wanden en vloer van de kelder naar binnen dringt kunnen er vochtproblemen ontstaan. Daarnaast is het ook mogelijk dat vocht ontstaat door een gebrek aan ventilatie in de ruimte. Zo kan de kelder muf gaan ruiken, en er kunnen schimmels ontstaan. Condensatie van vocht in de kelder is te voorkomen door de ruimte goed te ventileren. Dat kan een uitdaging zijn in een ruimte die zich onder het maaiveld bevindt, toch is het mogelijk met een ventilatiesysteem. In sommige gevallen kan het ook opgelost worden met ventilatieroosters. Wanneer er een luchtontvochtiger wordt geplaatst kan condensvorming worden tegengegaan.

Kun je zelf een kelder waterdicht maken?

Hoewel het mogelijk is om zelf diverse handelingen uit te voeren om de kelder zo droog mogelijk te houden, zijn dit doorgaans geen permanente oplossingen. Aqua Block is dé specialist op het gebied van kelderdichting, wij kunnen maatwerk advies geven over de beste methode om de kelder permanent waterdicht te maken inclusief de manier om deze ruimte optimaal te ventileren. Daarmee creëer je een ruimte die voor veel nieuwe toepassingen te gebruiken is. Informeer vrijblijvend naar alle mogelijkheden.

Vraag uw offerte aan

Laat vocht je huis niet langer aantasten.
Contacteer ons vandaag nog voor een oplossing van uw vochtproblemen.
Vraag hier je gratis offerte aan.